Dacă pleci de la ideea că sentimentele, emoțiile iți conditionează existența, și tot ele sunt cele care fac posibilă comunicarea între noi ca oameni, ar fi o ocazie să descoperi că există șansa ca unele mijloace terapeutice să poată ajunge mai usor în interiorul minții tale, la Sinele tău profund pentru a-l cunoaște mai bine.
Putem optimiza forma noastră fizică si psihică si să ne putem reface si păstra sănătatea dacă vom vorbi interiorului nostru pe limba lui.
De ce si cum putem face acest lucru?
Datorită conținutului si modului de funcționare.
Când accesăm și petrecem timp în subconștient, suntem eliberați de limitele minții noastre logice si practice.
Inconstientul este sediul emotiilor noastre, a tot ce uitam, ocolim sau refuzam sa ne amintim.
Prin urmare, conform acestei viziuni, are o importanţă practică pentru ca are o natură exclusiv personală.
Noi putem ajunge in acea zona si rescrie informatiile.
Totodată, pe de altă parte, modul de gândire al inconştientului este de natură arhaica-mitologică pentru că, adună in straturi mai profunde experiențele comune tuturor, comportamente care sunt aceleaşi la toţi indivizii, indiferent de locul naşterii si are deci un caracter universal.
Vocabularul inconștientului colectiv trăiește în noi printr-o formă eternă , colectivă, si este întotdeauna gata să ofere indicii, sugestii și soluții.
Acestea ajuta intelegerii părtii noastre personale.
Învățarea de a accesa subconștientul și de a folosi pe deplin rezervele sale ne poate ajuta să „vedem” într-un mod nou viața noastră, dincolo de mintea noastră conștientă și de simțurile noastre obișnuite.🙃
Daca ridicam vălul lucrurilor personale, dezvăluim o lume de posibilități nelimitate fără ca folosirea cuvintelor să mai fie necesară pentru a comunica sau a transmite un mesaj.
🌹Simbolul, sau imaginea reprezentativă, transmite gândul, conceptul sau idealul complet fără a utiliza cuvinte pentru a-l descrie; De aceea si este proverbiala expresie:
„o imagine valorează o mie de cuvinte”.
Astazi nu mai este un secret pentru nimeni că emisfera stângă a creierului controlează cea mai mare parte a funcționării neuromusculare și motorii din partea dreaptă a corpului si emisfera dreaptă controlează partea stângă.
Există însă o diferență uriașă în ceea ce privește calitatea și caracterul fiecăreia din activitatea emisferelor.
Emisfera stângă este implicată în mare parte in gândirea logică, analitică, pentru a îndeplini funcțiile verbale și matematice, în timp ce emisfera dreaptă este responsabilă în mare măsură de orientarea în spațiu, de imaginea corpului , de recunoașterea fețelor și eforturile artistice.
O teorie recenta si provocatoare spune că o „viziune holistică simultană, sintetică și concretă asupra lumii reprezintă caracteristicile esențiale ale unei perspective feminine, în timp ce gândirea liniară, secvențială, reducționistă și abstractă definește masculinul.
Fiecare persoană are capacitatea completă pentru ambele seturi de gândire.
În mod ideal, acestea ar trebui să coexiste în mod egal, fără diferente mai importante și mai predominante pentru o parte decât celălaltă parte.
Simbolurile comune cum sunt logo-uri instituționale, semne de autostradă, imagini religioase etc. abundă în viața noasrtra de zi cu zi. dar,…vezi cât de mult ti-ar putea lua să le intelegi dacă incerci să lasi deoparte logica și practica o perioadă și începi să iti imaginezi ce inseamnă ele sau, fără să folosești cuvinte.
Dar subconștientul nu este logic și analitic precum mintea conștientă.
Nu face distincție între fantezie și realitate.
El folosește limbajul simbolurilor, imaginilor și metaforelor pentru a comunica idei minții tale conștiente.
Asa sunt visele. Mesajele pe care le primesti în vise sunt simboluri sau arhetipurile transmise de la strămoșii noștri care ne informează despre ceea ce este unic, autentic și sacru pentru fiecare dintre noi.
Arhetipul este o forma de manifestare a inconştientului sub forma unor modele simbolice.
Ele sunt o „dispoziţie a spiritului inconştient care construieste imagini, scheme, structuri ale imaginatiei noastre.
Nu este nimic altceva decît o posibilitate, o tendinţă innascuta de reprezentare a unor imagini de teme, ce reapar pretutindeni la fel si care ne modelează conduita .
Orice arhetip are atât o față pozitivă, cât și una negativa.
Echilibrul acestor elemente psihice disparate pozitive si negative se realizează prin expresia Sinelui , 🍒adică o formă a lor de asamblare – 🍒adica ceva ce aduna toate parțile si face un întreg pentru fiecare dintre noi.
Arhetipul Sinelui
El 🍍 nu este identic cu Eul ci se situează cumva deasupra sau altfel spus la jumătatea distanţei dintre Eu şi inconştient.
deci Sinele este de fapt o unire a conştiinţei şi inconştientului (limita dintre ele)
In psihoterapie, atingerea unei mai bune adaptări la realitate, nu se intampla în EU.
Acest este scopul de realizare a Sinelui.❗️
Eul este in zona Constientului
Dupa cumn spune Jung
“Relaţiile dintre eu şi inconştient”. Din anumite motive , numesc acest centru “sine”, care ar trebui înţeles ca totalitate a psihicului.
Sinele nu este doar centrul, ci şi întrega circumferinţă care îmbrăţişează deopotrivă conştientul şi inconştientul; el este centrul acestei totalităţi, aşa cum eul este centrul conştiinţei.
Sinele se manifestă în imagini şi viziuni de tipuri variate în figuri umane
Sine au si animalele (animale ale puterii şi prestigiului : regi, regine,leul, ursul.
Sine au si entităţile suprapersonale : zei, zeiţe, soarele, natura, universal.
Sine au si personalităţi religioase proeminente (Hristos, Buddha),
Sine au si simbolurile vegetale (lotus, trandafir), sau obiectele neanimate (o bijuterie, o minge, un potir) etc. Simboluri ale Sinelui apar, de asemenea, ca figuri geometrice (cercul, sfera, pătratul, pendula) şi ca mandale.
Mandala este o reprezentare grafică a centrului Sinelui
Ea poate apărea în vise şi viziuni sau poate fi creată spontan prin desenare
Poate fi un suport pentru meditaţie sau o imagine care trebuie internalizată prin absorbţie mentală si reprezinta fenomenul de centrare a eului individual în raport cu totalitatea psihică.
Această imagine organizează energiile şi forţele interioare ale individului şi le pune în relaţie cu eul său.